Morski plodovi na Tajlandu

Pin
Send
Share
Send

Tajland je širom svijeta poznat kao najveći izvoznik morskih plodova i prvo mjesto dijeli s Bangladešom.

Tajlandski morski plodovi doista su izvrsne kvalitete. Duž cijele obale nalaze se farme za uzgoj škampi, riba i školjki. Doslovno na svakom uglu ovdje se pripremaju i prodaju jela od ribe i morskih plodova.

Među ribama, crvenim perlicama, drugo je ime Red Snapper (crveni snapper). Ribe srednje veličine su jarko crvene boje (također sive). Crveni snapper možete pronaći doslovno svugdje, u supermarketima, trgovinama, restoranima, uličnim trgovinama. Pekmez se peče na drvenom ugljenu, prži u tavi, zamota u lišće banane, osuši, posoli, doda u juhu itd.


Još jedna riba koju često možete naći na tržnicama je tunjevina, Tipično se tuna koristi za izradu sushija. Naravno, tajlandska tuna nije tuna koja se uhvati u Japanu, a zatim proda po cijeni od 500 000 dolara po komadu na ribarskoj pijaci u Tokiju. Na Tajlandu je tuna male veličine, ali bez obzira na to, ima isti okus kao i njen pacifički pandan.

U supermarketima na policama možete vidjeti losos, uglavnom ga uvoze iz Norveške, ova je riba vrlo popularna u skupim restoranima, obično kuhaju odrezak od lososa. Tajlanđani posebno ne favoriziraju sjevernu ribu. Stoga, losos jedu uglavnom stranci koji trajno žive na Tajlandu. Treba napomenuti da cijene uvoznog lososa iz Norveške samo divljaju, oko 1000 bata po 1 kg.

Vrlo popularan na Tajlandu rakovimeđutim, zbog svoje male veličine, u njima nema ništa posebno, pa se prže cijele i jedu cjelovite. Rakovano meso koristi se i u salatama. Na tržnici su rakovi u velikoj košarici, namotani su prekrasnom vrpcom, vezanih nogu, očito su tajlandski rakovi vrlo brzi. Za lokalno stanovništvo rakovi su delicija, razlikuju plavi rak i sivi kameniti rak.


U supermarketima se naši rakovi na Kamčatki prodaju po žestokim cijenama, jer Tajlanđani vjerojatno izazivaju strahopoštovanje. Također se prodaje na tržnicama u Pattaya potkove rakovi (Rakova potkova). Ovo je jedna od najstarijih vrsta životinja. Rakovi potkove žive na zemlji više od 200 milijuna godina. Istina je da je u njima vrlo malo jestivog, a kako su kuhani ostaje misterija.

škampi - jedna od najomiljenijih morskih plodova na Tajlandu. U pravilu se poslužuju pržene. Naši sunarodnjaci jedu kuhane škampe, ali lokalno stanovništvo ne razumije kako jesti škampe kuhane u slanoj vodi.


U industrijskoj količini, uzgoj škampi na Tajlandu počeo je 1980. godine. Do tog trenutka Tajlanđani su bili zadovoljni s plodovima mora. Posebno bogat žetvom bio je Tajlandski zaljev. Područja s mangrovima dodjeljuju se za uzgoj škampi, a pod takvim se uvjetima kozice rastu i razvijaju najbolje.

Na Tajlandu se uzgaja nekoliko vrsta škampi - to su crni kralj i tigar, možete pronaći i jastoga Phuketa i jastoga. Phuket jastog često doseže duljinu od 50 cm i zato se više koristi za privlačenje kupaca.

Na primjer, u Walking Streetu postoji restoran s morskom hranom, gdje je velikan jastoga, možete ih naručiti i oni će odmah pripremiti takvog diva. Naravno, takva čudovišta privlače svačiju pažnju, a u blizini akvarija s džinovskim jastozima često se ne grče.

Priprema se i pasta od škampa, ova smeđa supstanca ima jak specifičan miris, ali Tajlanđani to vole.

pečen lignja jedna od najpopularnijih morskih plodova na Tajlandu. Često na ulici, u bilo kojem mashinachenu, možete vidjeti male lignje pržene na štapu. Ovo je lokalni favorit. Navečer ribolovci izlaze na more kako bi ulovili lignje, a noću u daljini možete vidjeti kako svjetla na njihovim brodicama pale, ujutro svoj ulov predaju lokalnim tržnicama ili restoranima.


Jakobove kapice i kunjke ne manje popularna morska hrana Tajlanda. Istina, ljuske na Tajlandu manje su nego, na primjer, na ruskom Dalekom istoku. U prosjeku, promjer ljuske je 5-6 cm, ali veličina nikla u odnosu na školjku je prilično velika, tajlandski ražnjići su također puno lošiji po ukusu kolegama s dalekog istoka.

Popularno na Tajlandu kamenica, koju možete jesti izravno u sirovom obliku, prethodno navlaženom sokom limete. Ali ovo je jelo vjerovatnije za strance nego za domaće, jer su na Tajlandu najbolji prodavači mekušcima mali sivi školjke, nešto poput puževa koje Tajlanđani sakupljaju na kamenju, a zatim ih prodaju posvuda na ulici. Teško je odrediti okus ovih puževa, jer se prilikom kuhanja obilno zalijevaju vrućom začinom.

U Pattayi je najbolje mjesto za kušanje morskih plodova tržište Naklua. Smješten na samom kraju Pattaje u njegovom sjevernom dijelu. Sva morska hrana kupljena ovdje može se pripremiti odmah. Ovo tržište je za lokalno stanovništvo i cijene su vrlo niske, tržište je otvoreno do 18:00.

Navečer možete kušati morske plodove Tajlanda u mnogim restoranima u ulici Volkin.

Budite zdravi i ugodni apetit !!

Pin
Send
Share
Send

Pogledajte video: Thai Food - GIANT RIVER MONSTER Amazon Fish Ceviche Bangkok Seafood Thailand (Travanj 2020).