Prijevoz u Chiang Mai

Pin
Send
Share
Send

U Chiang Maiju je prijevoz vrlo rasprostranjen. Budući da je sjeverna prijestolnica Tajlanda velika i ne možete je obići pješice, postoji mnogo načina da se pređe s jedne točke na drugu. Za to su predviđeni songteo (minibusi), tuk-tuksi, klimatizirani Taxi-Meter, pa čak i riksove. Ako znate voziti motocikl, onda se možete kretati po njemu - ispasti će mnogo jeftinije. Ako ne, najam bicikla je dostupan.

Tržište Warorot na mapi Chiang Mai

Strogo gledano, prijevoz do Chang Maija bit će potreban onima koji se žele ozbiljnije upoznati s gradom i okolicom ili će ovdje živjeti dugo vremena. Ako želite vidjeti samo glavne atrakcije, tada se gotovo svi nalaze unutar Starog grada, do kojeg se lako može doći pješice.


U tom slučaju vam je potreban samo taksi za putovanje od / do autobusnog kolodvora, zračne luke ili željezničke stanice.

Ulični promet u gradu

Ako je kretanje u Novom gradu manje poznato i normalno, pokraj Starog grada, kao i oko njega, ponekad smeta. Činjenica je da postoji nekoliko cesta s samo jednosmjernim prometom i nije odmah jasno kuda možete voziti i gdje je prolaz zatvoren.

Stari grad okružen je s dvije obilaznice. Iznutra se može voziti samo u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, a izvana se može kretati u smjeru kazaljke na satu. Prolaze na udaljenosti od 15-30 metara jedan od drugog i između njih se nalazi jarak s vodom, koji je iskopan prije stotine godina. Hvala Bogu da su povezane malim ulicama. Stoga nije teško doći s vanjske ceste na unutarnju.

S istoka je Stari grad povezan s Novim nekoliko autocesta. Valja zapamtiti da na Tapae Rd možete ići samo jednim putem, od istoka ka zapadu (od Novog grada do Starog), a na Chang Moi Rd - obrnuto (usput, lako je doći do glavne autobusne stanice - Arcade).

Songteo

Songteo je najjeftiniji način putovanja oko Chiang Maija. Oni obilaze grad i njegovu okolicu, a do njih se može doći s autobusnih stanica i aerodroma do Starog grada (naime, većina turista ostaje tamo preko noći kako bi bila bliža glavnim atrakcijama).

Cijena pjesme u songteo-u iznosi od 40 bahta. Ponekad možete pročitati da je najniža cijena putovanja 20 bahta, ali to nismo vidjeli, tražili su ih svuda 40, tvrdeći da je to minimum. A to se ne odnosi samo na strance (kao, skuplji ćemo ih uzgajati). Kod nas je tajna, putujući od autobusnog kolodvora do Starog grada, isti iznos platila vozaču.Za 20 bahta, možete se voziti na vrlo kratkim udaljenostima, na primjer 1-2 km, od autobusnog kolodvora do rijeke ili tržnice Vororot, koja se nalazi gotovo odmah iza nje. Ali od autobusnog kolodvora do Starog grada bolje je ne računati na toliko da uštedite živce i vrijeme, dokazujući da na Internetu kažu da je normalna cijena 20 bata, da nas ne mogu uzgajati, a nećemo ići na drugi. Autor ovih redaka posebno je prišao više od desetak pjesama rekavši da će ići samo za 20 bahta. Vozili su se oko hrama i rekli da je najmanje 40 bahta. U isto vrijeme, bili su čak spremni umazati ruke tintom kako bi na nju napisali broj 40 posebno za glupu farangu. Možda je prije prolaza bilo 20 bahta, ali sada je malo vjerojatno da ćete naći takvu cijenu.

Jedina iznimka je pjesma koja povezuje dvije autobusne stanice, kao i dvije druge rute - jedna u starom gradu, a druga koja ide od nje prema zapadu i jugozapadu.

Koštaju 15 bata, a na vjetrobranskom staklu piše. Ovo je ili neka vrsta pokusne inovacije, ili posebno za visoku sezonu - plakat kaže da će ići od 5. studenog do 28. veljače. Kreću od 7:30 do 18 sati. Radnim danom, svakih 20 minuta tijekom vršnih sati i 40 minuta u uobičajenim vremenima. Vikendom - svakih pola sata. Ali njihovi nedostaci su što su rijetki i imaju rutu koja nije uvijek pogodna za turiste.

Songteo u Chiang Maiu prekriveni su snimci. Gotovo isto kao u Pattayi, samo što su iza njih zatvorenije. Imaju nekoliko boja. Unutar grada sloj crvene i bordo boje. Oni mogu doći do mnogih atrakcija, poput Zoološkog vrta Chiang Mai. Svaka ruta je napisana. Ako takvog natpisa nema, onda su to "slobodnjaci", tj. slijede kao taksi i naravno cijena karte u njima bit će po povoljnoj cijeni (od Starog grada do autobusnog kolodvora možete se voziti za 80 bahta). Također, neki crveni songteovi s nazivima ruta mogu se voziti poput taksija po povoljnoj cijeni.

Pjesme drugih boja putuju u predgrađe Chiang Maija:

- Žuti Mae Rim i Sunpatong.

- Bijelci u Mae Taengu i Sankamphaengu.

- Zeleni u San Sai i Mae Jo.

- Plavci u Sarapeeju i Lamphunu.

- Naranče u Fangu.

Njihovo glavno stajalište je pokraj tržnice Warorot (vidi kartu pri dnu stranice).Tuk tuki

Tuk-tuksi u Chiang Mai-u potpuno su isti kao u Bangkoku - vozilu s tri kotača. Odgovara maksimalno 2-3 osobe. Oni se velikom brzinom kreću po gradu, a čekaju i kupce u blizini atrakcija, autobusnih stanica, željezničkog kolodvora i aerodroma. Prosječna cijena putovanja u gradu iznosi 80-100 bahta. Jeftiniji od 40 bata, neće nikamo ići. Izvan grada će biti oko 150 bahta (što naravno ovisi o udaljenosti). Nakon zalaska sunca troškovi se povećavaju. Plaćanje se vrši za cijeli knock-knock, a ne za osobu, pa ako ste dvije ili tri, putovanje će opravdati njegovu cijenu.


Taksi

Taksi u Chiang Mai-u je taksi-mjerač, isto kao u Bangkoku. Ali ako su tamo puni, onda ih ima prilično malo. U osnovi, njihovo parkiranje je na aerodromu i na glavnom autobusnom kolodvoru. Jednostavno nije moguće izaći vani i odmah ih uhvatiti. Lakše je vratiti se u hotel i na recepciji zatražiti da to zatražite.

Taksiji imaju šalter, ali to nije uvijek uključeno, a putovanje od zračne luke do bilo kojeg hotela obično ima standardnu ​​cijenu od 120 bahta (ako se naloži na šalteru u zračnoj luci i ne uhvati na ulici).

Ova vrsta prijevoza najudobnija je jer u kabini ima klima uređaj. Ali istovremeno, jedan od najskupljih.

Biciklizam

Ciklusi s biciklom uglavnom su šala. Nećete pronaći ovu vrstu prijevoza u Bangkok, Pattaya, Phuket i druga popularna odmarališta. Zato se usudite, dok postoji prilika, jer će uskoro vjerojatno potpuno nestati. Izvana je tricikl, između dva stražnja kotača kojih ima stolica. Dizajniran za jednu osobu. Cijene ovise o udaljenosti, ali ne više nego u tuk-tuku.

Dobro je koristiti taksiste za bicikle samo kao priliku za dodir s egzotičnim, već umirućim načinom prijevoza. Ako ste vremenski ograničeni, ne biste to trebali uzimati, jer kreće se prometnim ulicama grada ne mnogo brže od pješaka i nije tako manevriran poput motocikla ili samo bicikla, bez kolica.

Iznajmljivanje motocikala i bicikala

Iznajmljivanje motocikala i bicikala izvrsno je rješenje za one koji žele uštedite vrijeme i novac za putovanja u zanimljiva mjesta i općenito za Chiang Mai. Najam ureda je najviše u Starom gradu. Možete unajmiti i veliki bicikl i obični. U visokoj sezoni cijene počinju od 200 bahta, ali uglavnom 250 bahta. U niskoj sezoni možete ih naći 150, ako budete imali sreće. Ako uzmete mjesec dana, možete se baviti za 3000 bata. Benzin košta malo više nego u Bangkoku, oko 40 bahta.

Najbolje je unajmiti motocikl u Chiang Maiu, u istočnom dijelu Starog grada. Najveći je broj tvrtki koje ih iznajmljuju. Gotovo svi također iznajmljuju bicikle. Trošak je od 50 bata za običnu i od 200 za "strmu" planinu.

Najam bicikla bolje za izlete oko Starog grada i unutar 2-3 km od njega. Ako se želite, primjerice, maknuti do promatračke palube, tada bi najbolje rješenje bilo iznajmiti motocikl, jer nije baš ugodno voziti se biciklom uzbrdo (što je oko 7 km).

Ne zaboravite nositi kacigu, kao policija u gradu je u pripravnosti i redovito vrše napadače s razotkrivenim glavama.

Za iznajmljivanje motocikla potrebna vam je kopija putovnice i depozit od 2000-3000 bata. Ili originalnu putovnicu i bez kolaterala.

Da biste stigli od zračne luke i autobusne stanice trebat će vam članak "Kako doći do Chiang Mai."

Pin
Send
Share
Send

Pogledajte video: Hot in Thailand - ljuti vlog day 9 - Chiang Mai - Obilazak grada i zanimljivosti (Travanj 2020).