Hrana na Tajlandu

Pin
Send
Share
Send

Mnogi koji prvi put lete u jugoistočnu Aziju, uključujući Tajland, zabrinuti su zbog pitanja prehrane. Brinu se da će hrana biti previše začinjena ili toliko egzotična da ju je nemoguće jesti. Hrana na Tajlandu doista se razlikuje od one na koju smo navikli, ali tu je i mnoštvo ukusnih nacionalnih jela, a europska je kuhinja uvijek na raspolaganju ako želite.

U članku ću vam reći koja su ukusnija jela na Tajlandu po mom mišljenju, što preporučujem da svakako isprobate, koliko hrana košta i gdje jesti jeftino i ukusno.

Što pokušati?

Pržena riža

Engleski: pržena riža
Cijena: 60-100 baht

Jedno od najpopularnijih jela na Tajlandu je pržena riža, a može se poslužiti uz plodove mora, piletinu, svinjetinu ili škampe. Sastav također uključuje pržena jaja i povrće. Jelo nije oštro i ima dobar okus. Najčešće sam na Tajlandu naručivao prženu rižu.

Pržene rezanci ili Pad tajlandski

Engleski: Pad Thai
Cijena: 60-100 baht

Još jedno popularno jelo među turistima su prženi rezanci, koji se poput riže poslužuju uz piletinu, škampe, svinjetinu ili morske plodove. Kikiriki, jaja, luk i tofu također se dodaju rezancima. Rezanci imaju slatkast i ne baš oštar oblik.

Tom Yam juha

Cijena: 80-120 baht

Tom Yam je tradicionalna tajlandska juha koju je vrijedno probati ako letite na Tajland. Samo prilikom naručivanja budite sigurni da kažete "ne začinjeno", jer će inače staviti puno crvene paprike u juhu i bit će jako vruće. Prvi put kada sam naručio ovu juhu, nisam je prijavio, a jelo je bilo tako oštro da mi je cijelo usta gorjelo i bilo je nemoguće jesti juhu.

Nareske od mesa i ribe

Cijena: 10-20 bata za 1 kom.

Shish ćevapi često se prodaju na štapićima u otvorenim barama, mogu se praviti od lignji, svinjetine, piletine i drugih stvari. Dovoljno je 2-3 štapića roštilja, tanjur povrća i od gladi nema ni traga. Ukusno i jeftino.

Proljetne kolutice

Engleski: spring roll
Cijena: 70-100 baht

Tajlandska kuhinja ima veliki izbor proljetnih peciva. Oni su tanki proljetni valjak. Savjetujem vam da isprobate različite i odaberete omiljene.

Plodovi mora

U zemlji osmijeha, širok izbor morskih plodova (škampi, rakovi, jastog, ostrige, ribe) i relativno je jeftin. Stoga, ne propustite priliku jesti svježu tajlandsku morsku hranu.

Slatka riža s mangom

Engleski: Mango ljepljivi uspon

Cijena: 80-100 baht

Mango slatka riža omiljeni je tajlandski desert. Doista, delicija je vrlo ukusna i jeftina. Ako se odlučite počastiti nečim ukusnim, naručite ovo jelo.

Tajlandske palačinke

Engleski: Palačinka
Cijena: 40-50 baht.

Tajlandski palačinke moj su najdraži desert. Mogu biti s različitim punjenjem: čokolada, banana, kokos, jagode i još mnogo toga. Preporučujem da probate.

Egzotično voće

Tajland ima obilje egzotičnog voća koje mnogi nisu vidjeli ni u očima. Vrlo su ukusni i zdravi. O plodovima sam detaljno pisao u članku Voće Tajlanda.

Svježe cijeđeni sokovi

Cijena: 50-70 baht

Najbolja pića na Tajlandu su svježe cijeđeni sokovi, poslužuju se sa ledom i bez leda. Priprema se od različitog voća. Moj omiljeni sok je lubenica sa ledom.

Cijene hrane

Na Tajlandu kult hrane cvjeta i prodaje se posvuda: na ulicama, trgovinama, trgovačkim centrima i, naravno, u kafićima i restoranima. A ovisno o tome gdje kupujete hranu, cijene će varirati. Iako su općenito cijene hrane na Tajlandu prilično demokratske. Večera u kafiću koštat će vas 150-300 bata, u restoranu dvostruko više. Stoga, ako vaš hotel ne nudi sveobuhvatne obroke, nemojte se uznemiriti, nećete biti gladni, jer je hrana jeftina i prodaje se na svakom koraku.

Cijene u kafiću za hranu na Tajlandu:

Cijene pića

Gdje jesti jeftino na Tajlandu?

Hrana u kafiću je jeftina, tako da tamo možete jesti po povoljnim cijenama. Samo dajte prednost kafiću u kojem večeraju mnogi Tajlanđani, a ne par turista. To sugerira da je hrana tamo jeftina i ukusna. Također, cijena hrane u kafićima koji se nalaze na plažama uvijek je puno veća, pa potražite kafić daleko od mora.

Ako želite uštedjeti na hrani na Tajlandu, onda preporučujem dolazak u velike trgovine poput Big C-a ili Tesco Lotusa. Postoji takozvani Foot Court, na kojem možete pojesti jeftino. Na Tajlandu sam živio prilično dugo i nedavno sam ručao u Foot Courtu jer postoji širok izbor jela, a cijene su često niže nego u uličnim kafićima. Također ćete primijetiti da tamo ima puno Tajlanđana koji ručaju.

Street food

Kupovina hrane na ulici u baraci vrlo je česta stvar na Tajlandu. Makašnica je pokretna kuhinja sa štednjakom ili roštiljem pričvršćenim na motocikl, bicikl ili automobil. U takvoj se kuhinji priprema i prodaje hrana.

Ruski turisti često oprezno kupuju hranu u šatoru jer smatraju da bi se moglo pokazati da je ustajalo ili kuhano u lošim uvjetima. Ali u stvari, ne treba se bojati jesti u makarone, tamo se strogo prati kvaliteta hrane, a samo jelo se priprema pred kupcem. A cijene hrane tamo su uvijek niske. Tajlanđani često kupuju hranu u srednjoj školi i vrlo rijetko je kuhaju kod kuće.

Savjeti o ishrani u Tajlandu

  1. Uvijek nosite vlažne maramice jer u kafićima na otvorenom nije uvijek moguće oprati ruke.
  2. Nemojte se odmah naslanjati na začinjenu ili egzotičnu hranu, isprobajte sve malo, pustite tijelo da se prilagodi.
  3. Tajland ima prilično velike porcije, pa je bolje prvo naručiti jedno jelo, a ako vam ovo nije dovoljno, naručite sljedeće. U protivnom se može ispostaviti da ne možete nadvladati sva jela koja će vam se donijeti.
  4. Na Tajlandu je prilično vruće, pa je najbolje ponijeti sa sobom bocu vode.
  5. Preporučujem da prilikom naručivanja hrane uvijek kažete "ne začinjeno", jer u protivnom vam može donijeti jelo toliko začinjeno da ga ne možete pojesti. To mi se dogodilo više puta.
  6. Što se tiče osušenih skakavaca, škorpiona i drugih insekata, nikad nisam vidio da ih Tajlanđani jedu. Najvjerojatnije se to radi posebno za turiste. Probajte ako želite. Sam to nisam pokušao.

Pin
Send
Share
Send