Krabi pećine

Pin
Send
Share
Send

Vapnenačke stijene koje čine planine provincije Krabi lako su pod utjecajem vodene erozije. Zahvaljujući tome, tijekom mnogih stoljeća, ovdje su se formirale prekrasne špilje, grotle i zanimljive krške depresije. Neke od njih turisti već dugo svladavaju, neki su skriveni daleko u džungli ili pod masom vode. Ako se barem nekako želite baviti špiljom ili samo želite diverzificirati svoj odmor, tada ćete se voljeti upoznati s takvim oblicima olakšanja.

Diamond Cave Cave

Dijamantna špilja smatra se jednom od glavnih atrakcija poluotoka Railay. Budući da do nje možete doći isključivo morskim putem, preporučuje se posjet špiljama tijekom izleta na plaže poluotoka. Smješteno istočno od plaže Railay West, jedno je od najposjećenijih mjesta u regiji.

Duljina špilje Dijamant je oko 185 metara, visina na nekim mjestima doseže 25 metara. Možete ga pronaći po znakovima koji su postavljeni po cijeloj ruti. Iznutra je u potpunosti opremljen ogradama i ogradama, za praktičnost turista ima struju.

Tijekom šetnje možete vidjeti brojne stalaktite i stalagmite obješene u grozdovima sa zidova i stropa. A zahvaljujući originalnoj rasvjeti, oni blistaju s najneobičnijim nijansama.

Dijamantna špilja sjajno je mjesto za one koji se žele upoznati sa špiljskim živim bićima, među kojima značajno mjesto imaju šišmiši.

Špilja princeza

Unutar plaže Pranang nalazi se mala špilja Princess Cave. Ovo posebno mjesto izgleda poput grotla, koji je posvećen božici plodnosti. Iznutra možete vidjeti bezbroj falusa raznih veličina. Neki su izrađeni od drveta, drugi su od kamena, a drugi od drugih svih vrsta materijala. Svaki se falus razlikuje ne samo veličinom, već i oblikom, bojom i dizajnom. Njihov broj neprestano raste.

I žene i muškarci dovode faluse u pećinu. Netko traži urod, netko traži dobar ulov, dok netko traži dodatke obitelji. Tradicija ovog mjesta toliko je duboko ukorijenjena u prošlost da već danas nitko ne može reći legendu kako je sve počelo.

Lokalno stanovništvo u špilji organiziralo je hram Lingam, simbolizirajući boga Šive. Od davnina se smatra simbolom muškosti. Zato su se u grotlo počeli unositi falusi različitih veličina, pokušavajući umiriti božicu Pranang, nadajući se njenoj zaštiti i pomoći.

Špilja Krabi Tiger Cave

Hram Tigra najprepoznatljivije je mjesto na Krabiju. Čitav je kompleks, na vrhu kojeg stoji veliki kip zlatnog Bude.

Špilja Krabi Tiger - vrsta grotla, smještena neposredno na ulazu u hram. Iznad njega se uzdiže 600-metarska litica. Špilja je dobila ime po ovoj stijeni koja oblikom nalikuje tigrastom kandži.

Stalaktita i stalagmita praktički nema. A interes drugih očituje se zbog veličanstvene dekoracije špilje, jer je cijeli njezin teritorij ukrašen brojnim kipovima tigrova, Bude i drugih vjerskih simbola.

Vjeruje se da je ovdje izvorno živio tigar, koji je sve držao u strašnom strahu. Kasnije je u spilju došao medvjed radi meditacije. Obično se špilja posjećuje tijekom putovanja u kompleks hrama, kao poseban objekt ne izaziva veliko zanimanje.

Špilja Tham Sadet

Tham Sadet jedna je od mnogih špilja koje su dostupne turistima. Iznutra je potpuno ispunjen stalagmitima i stalaktitima, blistavim u najsvjetlijim nijansama.

Špilja je u potražnji kako putnika, tako i lokalnog stanovništva. A stvar je u tome što je početkom XX. Stoljeća tajlandski kralj Rama VI bio prisiljen ostati ovdje noćas. Na jednom od kamenja ovjekovječio je natpis "Sadet", koji kaže da špilja pripada kraljevskoj obitelji.

Tham Sadet nalazi se u selu Ban Nong Kok, koje je udaljeno oko 7 kilometara od grada Krabija. U blizini špilje je istoimeni vodopad. Njegova se voda smatra svetom i često se koristi tijekom kraljevskih ceremonija. Vodopad se proteže na 3 kilometra. Sastoji se od gromada između kojih su se formirali prirodni bazeni.

Špilja Tham Khlang

Unutar nacionalnog parka Than Bok Khorani nalazi se jedna od najvećih i istovremeno prekrasnih špilja - Tham Klang. Ukupna duljina njegovih poteza je oko 970 metara. Trebat će vam najmanje 50 minuta da pređete glavnu rutu, tijekom koje ćete imati priliku posjetiti 7 prostorija. Svaka od njih razlikuje se po obliku i veličini, a brojni se stalaktiti u ogromnim grozdovima spuštaju s gornjih zidova, tvoreći najobičnije oblike.

Značajka špilje je ta da je savršena za obične putnike, kao i za one koji imaju penjačke vještine. Za drugo je razvijena zasebna ruta, karakterizirana složenošću i duljinom. Da biste ga prevladali, trebat će vam posebna oprema i iskusan vodič, jer Tham Khlang ima mnogo grana u kojima se lako možete izgubiti.

Posebni mikroklimatski uvjeti omogućuju tijekom dana posjetiti špilju za ne više od 60 posjetitelja. Takve značajke pomažu u održavanju konstantnog temperaturnog režima u njemu, čime se očuva prirodni rast stalaktita.

Tham Pet Cave

Od nacionalnog parka Bok Khorani na raspolaganju je još jedna prilično velika špilja - Tham Pet. Duljina mu je 550 metara. Na samom ulazu nalaze se dvije velike dvorane ispunjene stalaktitima i stalagmitima impresivne veličine. Raznovrsni prilivi, čija se boja mijenja od snježno bijele do bakreno-zlatne, neće ostaviti ravnodušnim posjetitelje. Površina priliva prekrivena je sitnim kristalima čiji se sjaj može usporediti s treperenjem rijetkih dragulja.

Prošavši ove dvorane, naći ćete se u dugačkom hodniku koji nalikuje dnu stare rijeke. Dno je prekriveno stvaranjem blata, pa pri planiranju putovanja kroz špilju obavezno ponesite sa sobom udobne cipele. Posjet jami osigurava se samostalno i uz vodič. U pravilu vodiči govore engleski ili tajlandski. Pomažu vam u navigaciji, nadzoru sigurnosti, a također obratite pozornost na stvaranje bizarnih oblika.

Na pješačkoj udaljenosti od pećine nalazi se budistički hram, koji svi mogu posjetiti.

Špilja špilja Sra Kaeo

Jedna od najdubljih i istodobno gotovo neistraženih špilja Sra Kaeo spilja skriva se pod velikom masom vode. Sve njezine ljepote skrivene su u dubini, tako da je mogu posjetiti samo profesionalni ronioci. Zbog takvih značajki špilja nije uključena ni u jedan izletnički program.

Nalazi se u blizini tajlandskog sela Ban Nai Sai. Dolazeći ovdje samostalno, vidjet ćete brojne udubine u podnožju divovskih stijena, puzavice visi nad ribnjacima. I nevjerojatno lijepa priroda pružit će vam priliku da iskusite pravu egzotiku Tajlandskog kraljevstva.

Špilja Sra Kaeo ima dva odvojena ulaza, koji su tvorili jezerce. Dugo su ih lokalni stanovnici smatrali jezerima i koristili ih za kupanje i opuštanje. Godine 1993. završen je prvi zaron, a zatim je ekspedicija uspjela savladati 120 metara rute, tijekom koje je pronađeno mjesto koje povezuje dva ulaza u špilju.

Godine 2006. uspio je zaroniti na dubinu od 240 metara, ali čak i tako, neke su špilje još uvijek neistražene.

Špilje na karti

Na ovoj karti označio sam položaj svih gore navedenih špilja u pokrajini Krabi.

Upoznali smo samo dio krabinskih špilja. Zapravo je njihov broj mnogo veći. Ali čak i ove razmatrane opcije pomoći će vam da otkrijete nove visine nezaboravnog odmora.

Pin
Send
Share
Send

Pogledajte video: Pećina Penisa. The Penis Cave in Railay, Krabi. Part 4 (Travanj 2020).