Zakoni u Tajlandu

Pin
Send
Share
Send

Zakoni Tajlandskog kraljevstva razlikuju se od naših po tome što su kažnjeni mnogo ozbiljnijom kaznom. Na primjer, najobičnija tuča mogla bi dovesti do zatvora. No za prijevoz i distribuciju opojnih tvari općenito je predviđena smrtna kazna. Stoga, budite oprezni na odmoru i pridržavajte se Tajlandskih zakona kako biste izbjegli probleme.

Zakon o pušenju

1. studenog 2017. na snagu je stupio zakon o zabrani pušenja na 20 plaža Tajlandskog kraljevstva. Ova je odluka donesena nakon što su inspektori utvrdili da je obalna linija odmarališta jako zagađena kundacima. Na temelju narudžbe, za pušače bit će opremljena posebna mjesta izvan plaže, ali u isto vrijeme nedaleko od nje.

Za kršenje ovog zakona predviđena je kaznena odgovornost. Prestupnici mogu biti kažnjeni do 3 tisuće dolara ili zatvorskom kaznom do jedne godine.

Nedavno je u zemlji potpisano još nekoliko akata koji se tiču ​​pušenja. Primjerice, od 2014. zabranjen je uvoz elektroničkih cigareta i nargila u zemlju. Sljedeće godine zabranjeni su prodaja i servisiranje tih proizvoda čak i na samom Tajlandu. Ako još uvijek odlučite uvesti narko ili cigarete u zemlju, to je prepuno 10 godina zatvora ili novčane kazne, čiji iznos iznosi 500% vrijednosti uvezene robe. Zbog trgovine robom možete zatvoriti 5 godina ili napisati kaznu do 500.000 tajlandskih bata. Ako se odlučite za njih pobrinuti, novčana kazna povećava se na milijun bata, zatvorska kazna ostaje ista.

Više o pušenju možete pročitati u mom zasebnom članku o cigaretama na Tajlandu.

Zakon o vožnji

Za upravljanje vozilom na Tajlandu bit će potrebna tajlandska ili međunarodna licenca s odgovarajućim kategorijama. Od 2016. godine novčana kazna za nedostatak potrebnog dokumenta može iznositi i do 10 tisuća bata. Stoga je za osiguravanje vašeg kretanja u zemlji bolje unaprijed brinuti o stjecanju međunarodnih prava. Ne zaboravite da je za upravljanje biciklom potrebna kategorija kategorije A. Osim toga, za vožnju bez kaciga može se dobiti novčana kazna od 500 bata, a to mora biti s vama i suvozačem.

Parkirajte samo na ovlaštenim mjestima, jer u protivnom možete biti kažnjeni s 1.000 bata. Otprilike isti iznos morat ćete platiti za putovanje na crveno svjetlo. Kršenja kao što su vožnja bez brojeva, skretanje na krivo mjesto, opasna vožnja, promet na uzlaznoj traci obiluju novčanim kaznama od 400-500 bahta.

Zakon o drogama

Stav prema drogama u zemlji je vrlo strog. Ovo je jedan od rijetkih članaka za kršenje kojeg je predviđena smrtna kazna. A ako je prije izvršenja kazne stroj bio vjeran pomoćnik, sada je počinitelju dana smrtonosna injekcija. Policija se strogo pridržava ovog zakona, stoga bez upozorenja mogu izvršiti pretres prostorija, automobila ili bicikla, ako imaju barem najmanje sumnje.

Ukupno postoji pet klasa opojnih tvari od kojih svaka ima svoju kaznu. Na primjer, za pohranu i uporabu marihuane možete biti u zatvoru do 5 godina i može se napisati novčana kazna do 100 tisuća bata. Otprilike ista kazna sjaji za transport ove droge preko granice. Ali ako se bavite proizvodnjom marihuane, tada se zatvorska kazna može povećati na 20 godina, a novčana kazna može iznositi i do 400 tisuća bata.

Stroža kazna predviđena je za povezanost s heroinom, ekstazijem ili metom. I ne samo to, za ovu vrstu droge predviđena je kazna do 5 milijuna bata, plus doživotna zatvorska kazna ili smrtna kazna još uvijek prijete. Posljednja kazna je za prodaju droge. Ako vas uhvate kako pijete, to bi moglo biti ispunjeno zatvorom do tri godine i novčanom kaznom do 60 tisuća bata.

Poštovanje kralja

U Tajlandskom kraljevstvu nikada se ne smije koristiti kritika kralja. Zakon o uvredljivom jeziku donesen je 1908. godine, a za njegovo kršenje suočen je s zatvorskom kaznom. Zabranjeno je nepoštivanje ne samo vladara, već i svih članova kraljevske obitelji.

Nemojte mlatiti, mrviti ili bacati kraljeve slike. Ovo se pravilo odnosi na sve predmete na kojima možete vidjeti portret vladara. Pazite na novac, jer bilo koji račun prikazuje lice Rame IX. Nije preporučljivo nositi novac u stražnjem džepu, bolje je da se svi lijepo urede.

Zabranite quadcopters

Ovo je jedan od najnovijih zakona koji je donesen u Kraljevini. Od listopada 2017. zabranjena je uporaba dronova koji nisu registrirani, a veličina radio-kontroliranog drona nije bitna. Za kršenje zakona predviđena je novčana kazna do 100 tisuća bata ili zatvorska kazna do 5 godina.

Svi dronovi unutar zemlje morali su se registrirati do sredine siječnja 2018. godine. Postupak registracije prilično je jednostavan, pa čak i za strane turiste. Morat ćete kontaktirati Ministarstvo civilnog zrakoplovstva, Nacionalnu radiodifuzijsku komisiju ili bilo koju policijsku upravu. Koju god strukturu odabrali, obrazac za prijavu svugdje je isti.

Na temelju zakona, svaki bi bespilotni zrakoplov trebao imati maksimalnu udaljenost leta, svoju težinu i veličinu. Maksimalno vrijeme leta uređaja ne smije biti veće od jednog sata. Svi quadcopteri moraju letjeti na visini do 150 metara, kako ne bi ometali komercijalne uređaje koji se mogu uzdići iznad 300 metara.

Zabrana hranjenja ribama

Kako ne bi razbila prirodnu simbiozu, tajlandska vlada zabranila je bacanje bilo koje hrane u obalne vode Tajlandskog zaljeva ili Andamansko more. Ta se zabrana može objasniti činjenicom da uz obalu često postoje koraljni grebeni koji trebaju redovito jesti. U prirodnim uvjetima ribe malo oštećuju koralje, zbog čega počinju rasti s još većom silom. Ako turisti redovito hrane morske stanovnike, oni će prestati sudjelovati u prirodnom procesu, koji je prepun raznih posljedica. Također je zabranjeno hraniti ribu u bilo kojem zaštićenom području Tajlanda.

Zbog činjenice da je u posljednje vrijeme protok turista u zemlji znatno porastao, kazna zbog kršenja zabrane hranjenja ribom povećala se i pooštrila. Do danas, prijestupnici se suočavaju s hapšenjem ili novčanom kaznom do 500 tisuća bahta.

Carinsko pravo

Postoji niz stvari zabranjenih izvoza iz Tajlandskog Kraljevstva. O tim sam stvarima detaljno pisao u svom zasebnom članku da je nemoguće izvesti iz Tajlanda. Obavezno pogledajte ovaj popis.

Na Tajland također možete uvesti ne više od 1 litre alkohola. Za kršenje, novčana kazna od 1.000 bata prelazi normu, a sam alkohol se oduzima. Postoji ograničenje uvoza cigareta: dopušten je samo 1 blok (200 cigareta) po osobi. Za kršenje je predviđena novčana kazna od 5.000 bata i oduzimanje robe.

Kao što vidimo, kršenja osnovnih zakona krše ozbiljne posljedice. Oni koji su barem jednom posjetili tajlandski zatvor, pamtili su je za život. Minimalni uvjeti, potpuni nesanitarni uvjeti, spavanje na podu, pa čak i ne i najbolji odnos prema strancima, vjerojatno neće ugoditi gostima Kraljevstva.

Pin
Send
Share
Send

Pogledajte video: SKORO ME POGAZIO VLAK. Thailand Adventures #4 (Travanj 2020).