Botanički vrt na Baliju

Pin
Send
Share
Send

U središtu Balija nalazi se veliki botanički vrt, koji sadrži rijetke i ugrožene vrste biljaka, ptica i majmuna. Provodi istraživačke, kulturne i rekreacijske aktivnosti za posjetitelje. Ovo je jedno od najboljih mjesta za opuštanje u utrobi indonezijske prirode. Stoga, ako niste bili u botaničkom vrtu na Baliju, preporučujem vam da ga posjetite. Pozitivne emocije su vam pružene.

Opis

Botanički vrt (Kebun Raya Eka Karya) najveći je biljni rezervat u Indoneziji, površine 157,5 hektara, otvoren za posjetitelje 1959. Smješten je u središnjem dijelu Balija, u planinskom području Bedugul, na nadmorskoj visini od 1250-1400 m. Zbog planinske klime, postoji čist, svjež, hladan zrak s dnevnim temperaturama od 17-25 ° C i noćnim temperaturama od 10-15 ° C. Teritorij rezervata ukrašen je velikim skulpturama balijske kulture, na ulazu posjetitelja susreće se veliki kip hinduističkog boga Ramayana.

Botanički vrt ima veliku zbirku rijetkih biljaka iz cijelog svijeta, uključujući više od 21 000 uzoraka iz 2400 vrsta. Osim toga, u rezervatu se nalazi herbarij s 10 000 uzoraka biljaka. Teritorij je podijeljen na uglove koji odgovaraju različitim vrstama flore:

 • Kolekcija Begoniagdje ima oko 100 vrsta, uključujući 3 ugrožene.
 • Zbirka orhideja, koja obuhvaća oko 300 vrsta, uključujući rijetke i ugrožene vrste divljih orhideja Calanthe baliensis, Vanda tricolor, Paphiopedilum javanicum, neobičnu crnu orhideju iz Kalimantana. Orhideja šećerne trske raste u stakleniku, koji se smatra najvećom orhidejom na svijetu. Njegova visina može doseći 7 m.
 • Zgrada konzervatorija. U konzervatoriju možete naći rijetke i hibridne biljke, uključujući jednu od najvećih cvjetnica na svijetu - Titan Arum ili „cvjetni leš“ iz Sumatre i Bornea.
 • Kolekcija grabežljivih biljaka, U zasebnom kutku rastu mesožderke biljke roda Nepenthes, koristeći stabljiku za prikupljanje hranjivih sastojaka.
 • Tradicionalne ljekovite biljke. Na površini od 1,6 hektara koristi se više od 300 vrsta takvih biljaka koje se koriste u balineskoj tradicionalnoj medicini Usada.
 • Vrt od bambusa Ima veliku zbirku od 87 vrsta bambusa, uključujući rijetki bambus Dinochloa sepang.
 • Paprati vrt. Na površini od 2 hektara nalazi se paprati vrt s 200 paprati i mahovine u zbirci. Ulaz vodi posjetitelje u kuću dinosaura, iza koje se mogu vidjeti velike paprati stabla Taman Ciatea.
 • Prašuma. U vrtu se nalazi tropska šumska zona u kojoj rastu divovska stabla, divlje vrste đumbira i papra, koprive, razne vrste lišajeva i vinove loze. Glavna atrakcija je džinovski fikus ili smokva koja se nalazi na vrhu vrta, na gornjoj padini brda Tapak.
 • Rhododendron staklenik koja sadrži oko 20 vrsta rododendrona i azaleje.
 • Vrt ruža. Ružin vrt sadrži ruže različitih veličina i boja, uključujući neobičnu zelenu ružu.
 • Vodene biljke. Zbirka vodenih biljaka podijeljena je u dva velika bazena i četiri manja ribnjaka. Uključuje vodeni ljiljan, kišobran papirus s Madagaskara i indijsku močvaru. Na izložbi je također predstavljena hrana iz papirusa iz Afrike koju su stari Egipćani koristili za izradu jedne od prvih vrsta papira.
 • Kaktus staklenik sa stotinu vrsta kaktusa i sukulenta, smještenih pored ribnjaka s vodenim biljkama.

Zbog raznolikosti staništa od otvorenih područja do gustih tropskih šuma, u vrtu živi više od 100 vrsta ptica, uključujući piletinu u zelenoj džungli, trbuščić Sunda, indonezijski nosač meda i 27 vrsta leptira. U zoni prašume nalaze se tri drevna hinduistička hramova naseljena makakama koji su ovamo došli iz susjednog rezervata prirode Batukaru. Turisti donose kruh kako bi ih nahranili.

Balinski botanički vrt također je prepoznat kao vodeći istraživački centar za biološku raznolikost i očuvanje biljaka u Indoneziji, koji provodi istraživanja u vrtlarstvu, biološkoj raznolikosti i očuvanju biljaka, s posebnim naglaskom na rijetke i ugrožene vrste iz istočne Indonezije.

Što mogu učiniti?

Balinejski botanički vrt ima mnogo vanjskih prostora za rekreaciju na otvorenom. Ovdje možete organizirati izlete, postavljati šatore, baviti se sportskim aktivnostima. U vrtu se nalazi amfiteatar s prekrasnim pogledom na jezero Beratan, razgledanje sjenica, nekoliko kafića i restorana, 2 pansiona u balinezijskom stilu, koji djeluju kao hotel za posjetitelje.

U vrtu se nalazi zabavni park (Bali Treetop Adventure Park), koji se može posjetiti uz plaćanje. Treba prevladati oko 70 prepreka. Ovješeni mostovi, ljestve, mreže, konopi, bungei, sve vrste mjesta za penjanje, kablovi do 160 m za kretanje i druge zanimljive ekstremne atrakcije protežu se između stabala na visini od 2-20 m. Zbog različitih stupnjeva težine, park je pogodan za djecu od 14 godina i odrasle.

Cijene ulaznica i radno vrijeme

Ulaznica u botanički vrt košta 20 000 rupija. Ulazak u vrt automobilom košta 12.000 rupija. Skuteri, motocikli ili bicikli nisu dopušteni. Parkiranje automobila košta 6000 rupija.

Kebun Raya Eka Karya otvoren je svaki dan od 8:00 do 18:00, osim Balineske nove godine (dan Nyepi). Unatoč velikoj teritoriji vrta, preporučljivo je ići ovdje radnim danima kako bi se izbjegle velike gužve. Vikendima i praznicima gužva je. Da biste obišli cijeli park, trebat će najmanje pola dana.

Kako doći?

Botanički vrt nalazi se na središnjem dijelu otoka, u provinciji Tabanan. Lako je dostupan iz Ubuda, u blizini je Danau Beratan (jezero Beratan) i hram Oolong Danu na padinama brda Tapak. Udaljenost od Denpasara 1,5 sat sjeverno. Vrt godišnje primi više od 500 tisuća posjetitelja.

Botanički vrt na karti

Na ovoj karti zabilježio sam točan položaj botaničkog vrta na Baliju.

Botanički vrt jedinstveni je kutak prirode na Baliju, gdje se sakupljaju velike zbirke rijetkih i ugroženih biljnih vrsta, uključujući čuvenu crnu orhideju, neobičnu zelenu ružu. Ovdje bi svatko trebao posjetiti kako bi iskusio nevjerojatan biljni svijet i opuštao se u krilu indonezijske prirode.

Pin
Send
Share
Send

Pogledajte video: Ljepota visećih vrtova (Travanj 2020).