Lychee voće

Pin
Send
Share
Send

Ako prevedete ime voća ličke, to zvuči kao kineska šljiva. Voće je vrlo popularno ne samo među lokalnim stanovnicima i turistima, već i među parfumerima, slastičarima, gurmanima, kao i proizvođačima tajlandske kozmetike za njegu kose i kože. Mnogo milijuna turista putuje na Tajland, postavljajući sebi nekoliko glavnih ciljeva, među kojima je - isprobati egzotično voće i ličije na ovom popisu egzotika zauzima vodeće mjesto. Likije je najbolje kupiti na tržnicama, gdje su plodovi svježi i jeftini.

Kako liči izgleda?

Izgled, ličinka izgleda kao mala kuglica okruglog, ravnomjernog oblika, a ljuštenje nalikuje tankoj crvenoj ljusci. Liči rastu na voćkama u obliku velikih grozdova koji izdaleka nalikuju grozdu velikih malina na grani.

Boja lycheeja može biti različita, ali općenito je uključena u određene okvire boja - od ružičaste do svijetlo ljubičaste nijanse. Plod može imati svijetlu nijansu šljive boje, po čemu je dobio ime kineska šljiva.

Kako raste ličinka?

Lychee raste na visokim egzotičnim stablima čija se visina kreće od 10 do 30 metara. Na granama drveta sakupljaju se plodovi čiji promjer rijetko prelazi 4 centimetra.

Kada je sezona Lychee-a na Tajlandu?

Dugo se voće ličike nije uzgajalo na Tajlandu, već se u državu uvozilo isključivo iz Kine. Stoga se smatrao skupim i nepristupačnim lokalnom stanovništvu. Međutim, proteklih desetljeća Tajlanđani su naučili samostalno njegovati tu kulturu.

Sezona lihija na Tajlandu pada između travnja i lipnja. Upravo u ovom mjesecu pada dovoljna količina oborina i temperatura zraka se zadržava unutar 26-30 stupnjeva tijekom dana. Svi ovi vremenski uvjeti pružaju idealne uvjete za rast ličija unutar poznatih letovališta Tajlanda.

Lychee voće uvijek se prodaje samo na grani, jer bez njega plodovi se vrlo slabo skladište i brzo propadaju. Prosječni troškovi ličke u Tajlandu po kilogramu kreću se od 40 bata na sjeveru države do 70 bata na jugu i popularna odmarališta.

Ako se odlučite ponijeti ličiju kući, onda vam savjetujem da pročitate moj članak o tome kako izvoziti voće iz Tajlanda.

Okus Lychee

Celuloza ličike je vrlo nježna, okusa slična grožđu. Kaša sadrži veliku količinu tekućine, pa se smatra pretjerano vodenastom. Okus ploda može dati malo kiselosti ili čak neznatno stezanje.

Lychee raste ne samo na Tajlandu i Kini, već i u Africi i Latinskoj Americi, kao i u Kambodži i Vijetnamu. A na različitim kontinentima, okus ličke može se razlikovati - od vrlo slatkog do vrlo kiselog. Takve karakteristike ovise o broju sunčanih dana i količini oborina koja padne tijekom sezone uzgoja voća.

Korisna svojstva ličke

Sastav lihe uključuje korisne komponente koje blagotvorno utječu na ljudsku probavu. Među tim komponentama su vitamini B1 i B2, kao i visoki sadržaj vitamina C. Pored skupine vitamina, liči sadrži fosfor i željezo u kombinaciji s nikotinskom kiselinom.

Normalizacija probave u većoj mjeri događa se zbog visoke koncentracije ugljikohidrata u ličiju. Najčešće se liči koristi kao tonik, ali se i voće preporučuje za upotrebu kod raznih bolesti:

 1. Anemija ili blaga anemija.
 2. Kod dijabetesa za obnavljanje i normalizaciju šećera u krvi.
 3. U slučaju poremećaja u radu i funkcioniranju organa kao što su bubrezi, pluća i jetra.
 4. Preporučuje se upotreba lišaja u prisutnosti bolesti kardiovaskularnog sustava.
 5. Pri postavljanju dijagnoze poput visokog kolesterola.
 6. Prevencija u liječenju ateroskleroze.
 7. S kršenjima gastrointestinalnog trakta.

Dugo vremena tradicionalni iscjelitelji Tajlanda i Kine stvarali su vlastite recepte za liječenje teških bolesti raka. Liči se dodaju tijekom pripreme dekocija na bazi ljekovitog bilja i limunske trave. Takav će alat također pomoći da se brzo vrati izgubljena fizička snaga nakon bolesti.

Niska kalorična količina ovog egzotičnog voća privlači sve koji su na strogim dijetama ili se pridržavaju zdrave prehrane. Kalorični sadržaj liheja u 100 grama je 66.

Šteta Lychee

Šteta od ličke može se dogoditi samo u dva slučaja: s prekomjernim dnevnim unosom voća ili uz jelo kosti. Djeci se ne preporučuje davanje više od 100 grama lišaja u njegovom sirovom obliku, kako bi se izbjegla manifestacija alergijskih reakcija (osip, crvenilo, svrbež i druge stvari).

Ako ste preosjetljivi na bilo koju komponentu ličija, trebali biste odbiti konzumirati voće.

Kako odabrati lychee?

Na sjeveru države nalazi se prilično velik izbor svježeg i samo odsječenog ličija, budući da se upravo u ovom dijelu Tajlanda nalazi većina plantaža s voćnim kulturama. Lychee cijene i dalje su prilično visoke u usporedbi s drugim egzotičnim voćem na Tajlandu.

Odabirom lišaja, vrijedno je zapamtiti da je liči podijeljen u desetine sorti. Stoga, ako ste vidjeli voće različito od onog na slikama, ne biste trebali razmišljati o njegovoj svježini ili kvaliteti, jer su to samo razlike u raznolikosti vrsta voća.

Prilikom odabira ličke, potrebno je obratiti posebnu pozornost na cjelovitost vanjskog pokrova ploda:

 • Ne bi trebalo biti mekih flastera;
 • kore ploda trebaju biti bez pukotina, čipsa i suza;
 • voće treba biti čvrsto i čvrsto na dodir;
 • smeđa boja ploda ukazuje na njegovu postojanost.

Kako čuvati ličike?

Da bi se liša spasila dugo vremena, prvo se mora nabaviti u grozdovima zajedno s granama i lišćem. Voće je moguće sačuvati u roku od mjesec dana ako se čuva u hladnjaku s temperaturom od 2 do 7 Celzijevih stupnjeva. Na sobnoj temperaturi lihija možete držati svježim ne više od 3 dana.

Kako očistiti i jesti liči?

Za čišćenje ličke samo trebate nožem rezati tanku školjku i odvojiti je od pulpe. Prije uzimanja ličija, morate ukloniti veliku tamnu kost, koja može imati toksični učinak na ljudsko tijelo.

Litchi se konzumira sirovo, ali prilično često možete pronaći opcije za dodavanje voća egzotičnim alkoholnim i bezalkoholnim koktelima. U tajlandskim restoranima ličinke čine kašu za meso ili riblji umak, kao i slatke sirupe za sladoled i deserte. Duga tradicija je dodavanje svježih i osušenih ličinih koštica u čaj kao trajna i izražena slatka aroma.

Kad se osuši, s kostiju iznutra, liči se pretvara u neku vrstu malog oraščića, koji se također može konzumirati. Mnogi domaći stanovnici Tajlanda koriste ličke za konzerviranje u šećernom sirupu, što je vrlo ukusno.

Lychee je vrlo popularan na cijelom Tajlandu i mnogi turisti u sezoni uzgoja voća odmah ga kupuju s polica tržišta i supermarketa. Veliki broj vitamina i minerala čini ličiju ne samo ukusnim voćem, već i besramno korisnim za naše tijelo.

Pin
Send
Share
Send

Pogledajte video: Lychee. litchi, Litchi chinensis, Taste test (Travanj 2020).