Hram Taman Ayun na Baliju

Pin
Send
Share
Send

Hram Taman Ayun s pravom se smatra jednom od glavnih atrakcija Balija. Hinduistički kompleks hrama smješten je na južnom dijelu otoka na nadmorskoj visini većoj od 200 metara. U prijevodu s indonezijskog narječja, naziv hrama znači "Veličanstveni vrt". Njegov teritorij doslovno je pokopan u zelenilu i obiluje jezercima okruženim grmovima lotosa. Taman Ayun je pod zaštitom međunarodne organizacije UNESCO-a.

Kakav je hram?

Prepoznatljivo obilježje hrama su brojne pagode (višeslojne kule), koje se uzdižu iznad glavne zgrade kompleksa. Oni simboliziraju svetu planinu Muhamera, koja je među drevnim ljudima bila povezana s osovinom svijeta koja se nalazi u središtu svemira. Vrh planine je prebivalište glavnog indonezijskog božanstva i duša preminulih. Pagode su ukrašene svetim balinskim ukrasima i posute svastikama, povezane s obiljem, prosperitetom, srećom i kretanjem solarnog diska na nebu. Terase hrama izvedene su u obliku kozmoloških razina na kojima žive bogovi.

Teritorij kompleksa podijeljen je u 4 zone, raspoređene u tri sloja. Da biste došli do hrama, morate prijeći most, bačen preko dubokog jarka. Prolazeći njome imat ćete pogled na dvorište s fontanom, od kojih svaki od devet mlazeva simbolizira jedno od balineskih božanstava. Kameni vratari čuvaju cestu preko mosta, strahopoštovajući putnike koji su prvi put posjetili hramski kompleks.

Nakon uspona na jednu razinu, možete vidjeti zgradu malog hrama Pura Purnama, dobro očuvanog do danas. Ovdje je pagoda Luhuring Purnama do koje se može doći prolazeći kroz paviljon Pengubengan, ukrašen ukrasnim ukrasom. Na ovom su sloju smještene i druge znamenitosti, poput četvrtaste građevine osam metarskog zvonika Bale-Kulkul s promatračkom palubom na vrhu i dana otvaranja, gdje su djela umjetnika i umjetnika različitih žanrova izložena javnosti.

Prije toga galerijski paviljon bio je namijenjen pripremnim radovima prije obreda i ceremonija. Danas se ovdje prodaju slike i rukotvorine narodnih zanata, a održavaju se i majstorske tečajeve tradicionalne balijske likovne umjetnosti. Izvorne rezbarije krase većinu građevina smještenih na teritoriju hramskog kompleksa. Pristup dvorištima omogućen je isključivo svećenicima, tako da turist tamo ne može doći za nikakav novac.

Na gornjem sloju kompleksa posjetitelje dočekuju kameni zidovi s uzorkom vrata u središtu, iza kojih se nalazi trenutni hram Utama Mandala posvećen bogu razaraču Šivi i zatvoren za izlete. Radnim danom možete ući u dvorište kroz istočni ulaz. Ovdje su drevne pagode s neparnim brojem slojeva do 3 desetine metara visine. S vrha najviše kule pruža se zadivljujući pogled na dvorišta i park okružen zelenilom.

Zajednica mještana okuplja se u zgradi koja nema zidove, ali ima krov koji štiti od tropskog tuša. Na blagdane puno ljudi ide gledati u koktel sukobe i sudjelovati na raznim natjecanjima. Jedini način da posjetite dvorište glavnog hrama je doći na dan jednog od važnih vjerskih praznika, kada su vrata otvorena za sve. U Taman Ayun možete doći uoči ceremonije Odalan, kada lokalni stanovnici izvode ritualne plesove na zvuke orkestara koji sviraju narodne instrumente.

Zanimljivo! Prema narodnoj legendi, fontana na glavnom trgu muzejskog kompleksa ima prekrasnu sposobnost ispunjavanja želja. Stoga se oko ove atrakcije stvara masovna koncentracija turista i hodočasnika iz različitih zemalja.

Povijest stvaranja

Pura Taman Ayun podignuta je 30-ih godina 17. stoljeća. Nalog za gradnju dao je Rajah, koji je vladao kraljevstvom Mengwi. Hram je bio namijenjen članovima obitelji Raja koji su u njega došli s ciljem da odaju počast bogovima i umrlim precima. Glavni arhitekt hrama pratitelj je kralja kineskog porijekla, koji je iz tradicionalne arhitekture izvukao niz ideja.

Kraljevska obitelj tretirala je hram s velikom strepnjom održavajući njegov izgled i unutarnju uređenje u dobrom stanju. Međutim, tijekom vojnog sukoba s kraja 19. stoljeća koji je započeo vladar Badung, članovi obitelji Raja bili su prisiljeni pobjeći. Stoga je teritorij hramskog kompleksa opustošio.

1911. započeli su radovi na obnovi hrama, ali zimi 1917. godine, tijekom velikog potresa, srušio se niz zgrada, ostale su ozbiljno oštećene. 1963. godine na Baliju se dogodila erupcija vulkana Agung, nakon čega je hramski kompleks trebao još jednu obnovu. Posljednja obnova velikih razmjera izvršena je 1976. godine. Unatoč brojnim restauratorskim radovima, danas Taman Ayun izgleda kao vrlo drevna građevina koja privlači pažnju tisuća turista iz cijelog svijeta.

Cijene ulaznica i radno vrijeme

Hramski kompleks svakodnevno prima goste od 9:00 do 16:00. Ulaznina iznosi 20 tisuća rupija po odrasloj osobi, za djecu postoji popust do 50%. Na teritoriju hrama nalazi se muzej Manus Yadniya, gdje su predstavljeni živopisni eksponati o obredima i vjerovanjima autohtonih stanovnika otoka Balija.

Korisni savjeti za turiste

Prilikom posjeta hramovima svi gosti otoka trebaju usvojiti sljedeće preporuke:

  • biti u trezvenom stanju;
  • ponašati se s poštovanjem;
  • staviti na sarong (možete ga unajmiti u hramu ili kupiti na tržnici);
  • Ne ulazite u kompleks hrama u prisutnosti krvarenja;
  • ne pokazivati ​​drugima donje rublje i gole dijelove tijela;
  • ostaviti donacije.

Najbolje je doći u hram rano ujutro ili nakon 16 sati, kada sunce nije previše aktivno.

Kako doći?

Teritorij hramskog kompleksa nalazi se u gradu Mengwi, 19,5 kilometara od Denpasara. Od naselja Ubud do hrama Taman Ayun 8 kilometara.

Autobusi i drugi javni prijevoz ne idu u hram, pa do njega možete doći taksijem ili iznajmljenim prijevozom. Taksisti dobro poznaju ovaj hram, pa izgovorite samo njegovo ime. A ako idete sami, onda koristite navigator. Sada je dostupan na bilo kojem pametnom telefonu.

Hram Taman Ayun na karti

Na toj karti zabilježio sam točno mjesto ovog hrama na Baliju.

Infrastruktura u blizini hramskog kompleksa prilično je razvijena: pored glavnog ulaza je parkiralište namijenjeno velikom broju automobila i bicikala. Blizu parkirališta nalaze se trgovine koje nude suvenire i radove lokalnih obrtnika. U parku ima mnogo sjenovitih mjesta opremljenih klupama na kojima se možete opustiti od lagane vrućine.

Pin
Send
Share
Send

Pogledajte video: Tour Bedugul dan Tanah Lot Bali (Travanj 2020).